Ben je van plan te gaan sparen? Dat is een slimme keuze. Door te sparen zet je geld weg voor een later moment. Maar je hebt als spaarder veel keuze. Daarom vertellen we je in dit artikel meer over enkele spaarvormen. Dan kun je zelf bepalen welke spaarvorm je het beste vindt.
Spaarrekening
Een spaarrekening zonder beperkende voorwaarde is de meest gekozen spaarvorm. Je kunt er dan ook bij elke bank voor terecht. De spaarrekening houdt in dat je zonder betaling geld op kan nemen en kan storten. Dat maakt deze spaarrekening erg flexibel. Op momenten dat je geld nodig hebt, kun je het zo opnemen. Wel betekent het dat de rente vaak een stuk lager ligt dan bij andere spaarvormen.
Bonussparen
Bij bonussparen ontvang je ten eerste basisrente, maar ook nog een bonus over het spaarsaldo als dat een bepaalde tijd op je rekening staat. Het moment waarop je de bonus krijgt, hangt af van de spaarbank en de rekening. Bij sommige spaarbanken kun je uit een flink aantal bonusspaarrekeningen kiezen. Over het algemeen geldt: hoe langer het bedrag op de rekening moet staan om de bonus te ontvangen, hoe hoger de rente wordt. Dit kan dus erg hoog oplopen en voordelig zijn.
Spaarverzekering
Aan de hand van de spaarverzekering bouw je kapitaal op bij een verzekeraar. De verzekeraar keert dit bedrag uit op een afgesproken einddatum. Maar als je dat graag wil, kan de spaarverzekering ook uitkeren bij overlijden voor de einddatum. Daar betaal je maandelijks of jaarlijks een premie voor. De premie kun je vervolgens weer beleggen in beleggingsfondsen. Ook kun je geld sparen voor een gegarandeerde opbrengst op de einddatum. De spaarverzekering wordt ook wel kapitaalverzekering genoemd.
Spaarrekening openen
Je hebt drie spaarvormen met elkaar vergeleken. Als je een idee hebt om een spaarrekening te openen is het raadzaam om eerst de verschillende banken met elkaar te vergelijken. Net als bij leningen en hypotheken is de opzet en bedoeling vaak hetzelfde, maar zijn er ook altijd wat kleine verschillen. Onder andere in de rentetarieven. Vraag altijd bij bekenden of zij een spaarrekening hebben en wat hun ervaringen zijn. Zo heb je uit betrouwbare hand de eerste informatie. Dit kan je later nog van pas komen.